[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Potem można je dopiekać na sÅ‚abszym ogniu, a na chwilÄ™ przed podaniem obsypaćtartÄ… buÅ‚kÄ… i skropić masÅ‚em.W trzy kwadranse powinny już być upieczone.Przekroić je jeÅ›li sÄ… duże na cztery części, mniejsze tylko na pół i dodać do nichsaÅ‚atÄ™, mizeriÄ™, lub kompot.144 579.KurczÄ™ta smażone po wiedeÅ„skuJest to specjalność kuchni wiedeÅ„skiej.Takie kurczÄ™ta sÄ… dobre tylko bardzo mÅ‚ode tj.szeÅ›ciotygodniowe lub dwumiesiÄ™czne.Oczyszczone kurczÄ™ przekroić na dwie lubcztery części, posolić, otarzać w mace, zmaczać w rozbitym jajku, posypać tartÄ…przesianÄ… buÅ‚kÄ… i smażyć na rozpalonej fryturze lub pół na pół ze szmalcemÅ›wiÅ„skim; tÅ‚uszczu powinno być tyle, aby kurczÄ™ta swobodnie w nim pÅ‚ywaÅ‚y.Taksamo przygotować żółtka i wÄ…tróbki, a gdy siÄ™ kurczÄ™ta Å‚adnie obrumieniÄ… z obustron wyjmować je widelcem, kÅ‚aść na zwyczajnÄ… bibuÅ‚Ä™, aby tÅ‚ustość dobrze wsiÄ…kÅ‚a,skÅ‚adać do kamiennej rynki i wstawiwszy do pieca na parÄ™ minut, aby w Å›rodkudoszÅ‚y, obÅ‚ożyć na półmisku wÄ…tróbkami i żoÅ‚Ä…dkami, oraz gaÅ‚Ä…zkami smażonejzielonej pietruszki i podać z saÅ‚atÄ… lub z mizeriÄ… zaprawionÄ… Å›mietanÄ….580.KurczÄ™ta duszone dla chorychOczyszczone i nasolone kurczÄ™ wÅ‚ożyć na rozpalone masÅ‚o do rondelka, obrumienićz wszystkich stron, a potem wyjÄ…wszy wÅ‚ożyć do kamiennej rynki, skropić cytrynÄ…,zalać pół filiżankÄ… bulionu i dusić tak dÅ‚ugo pod przykryciem, aż bÄ™dzie zupeÅ‚niemiÄ™kkie.581.KurczÄ™ta na sposób kuropatwMaÅ‚e tÅ‚uste kurczÄ™ta zabić w wiljÄ™ dnia, a po oczyszczeniu natrzeć wewnÄ…trz i powierzchu przesianym jaÅ‚owcem i zostawić w zimnem miejscu.Przed duszeniemnasolić, naszpikować gÄ™sto mÅ‚odÄ… sÅ‚oninkÄ…, wyÅ‚ożyć spód rondelka plasterkamisÅ‚oniny i dusić kurczÄ™ta na wolnym ogniu, aż siÄ™ Å‚adnie zrumieniÄ….Potem wlać trzyÅ‚yżki gÄ™stego bulionu i wsypać Å‚yżeczkÄ™ tartej przesianej buÅ‚ki, niech siÄ™ jeszczetrochÄ™ podduszÄ…, a wydajÄ…c przekroić każde kurczÄ™ na dwie połówki i oblać sosem.582.KurczÄ™ta zapiekane z beszamelemUpiec kurczÄ™ta jak podaÅ‚am wyżej w piecu, a gdy sÄ… już obrumienione, nadopieczeniu, przekroić je na wpół, uÅ‚ożyć na półmisku i zalawszy sosembeszamelowym zapiec na silnym ogniu przez 15-20 ·minut.145 583. Fricassé z kurczÄ…tOczyszczone kurczÄ™ta nakropić cytrynÄ…, bo od cytryny skóra bieleje i nalać tylewody, aby je przykryÅ‚a.Gdy siÄ™ zagotujÄ… odszumować, posolić, wÅ‚ożyć dużowÅ‚oszczyzny, cebuli, wiÄ…zkÄ™ zielonej pietruszki, kilka caÅ‚ych pieczarek i trochÄ™korzeni i gotować tak dÅ‚ugo aż kurczÄ™ta bÄ™dÄ… miÄ™kkie.Wtedy je wyjąć, pokrajać nadwoje lub jeÅ›li wiÄ™ksze na cztery części.Pieczarki, wÄ…tróbki i żoÅ‚Ä…dki pokrajać wpaseczki, rosół przecedzić, Å‚yżkÄ™ masÅ‚a utrzeć z Å‚yżkÄ… mÄ…ki, rozprowadzić rosoÅ‚em iw tym sosie poddusić jeszcze kurczÄ™ta.Na półmisku uÅ‚ożyć rant z ugotowanego narosole ryżu, w Å›rodek dać kurczÄ™ta, sos zaciÄ…gnąć trzema żółtkami utartymi na pianÄ™z kawaÅ‚kiem deserowego masÅ‚a, uważajÄ…c jednak, aby siÄ™ nie zagotowaÅ‚ i polać nimpo wierzchu caÅ‚Ä… potrawÄ™.584.KurczÄ™ta duszone z groszkiemObrumienić na rozpalonym maÅ›le oczyszczone i posolone kurczÄ™ta, a wsypawszy donich litr zielonego groszku, zalać rosoÅ‚em lub wodÄ… tyle tylko, aby groszek byÅ‚zakryty i dusić tak dÅ‚ugo, aż kurczÄ™ta i groszek bÄ™dÄ… miÄ™kkie.Wtedy zatrzepać gomÄ…kÄ…, wsypać cukru do smaku, trochÄ™ posolić, a przed samem wydaniem wrzucićgarść zielonego kopru i pietruszki.Groszek uÅ‚ożyć na spodzie półmiska, a powierzchu podzielone na cztery części kurczÄ™ta.585.KurczÄ™ta z rakamiUgotować kurczÄ™ta w krótkim smaku z jarzynami i cebulÄ….Na rosole zrobić sosrakowy, pokrajać kurczÄ™ta na czÄ…stki, poddusić jeszcze w sosie, a wydajÄ…c wrzucićobrane szyjki i nóżki rakowe, zaciÄ…gnąć go dwoma żółtkami, uÅ‚ożyć potrawÄ™ napółmisku i ugarnirować nadzianymi skorupkami z raków lub osobno podać kaszkÄ™krakowskÄ…, ugotowanÄ… na sypko z koperkiem.586.Paprykarz z kurczÄ…tOsolone kurczÄ™ta podzielić i na cztery części, a mniejsze na dwoje, obsypać jepaprykÄ… i wÅ‚ożywszy do rondla Å‚yżkÄ™ masÅ‚a i jednÄ… posiekanÄ… cebulÄ™ obrumienić jenaprzód, a potem podlewajÄ…c rosoÅ‚em dusić pod przykryciem, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie.Nadziesięć minut przed wydaniem wlać ćwierć litra kwaÅ›nej Å›mietany, rozbitej z półłyżeczkÄ… maki, a gdy siÄ™ trochÄ™ w tym sosie podsadzÄ…, podać z przysmażonymikartoflami lub z kluskami kÅ‚adzionymi, albo z ryżem.146 587.Perliczka z imbiremJest bardzo smaczna, a przyprawa Å‚atwa.Przed upieczeniem natrzeć perliczkizewnÄ…trz i wewnÄ…trz przesianym imbirem, naszpikować mÅ‚odÄ… sÅ‚oninkÄ… i upiec jakpoprzednio.Przy tranżerowaniu na piersiach porobić naciÄ™cia i posmarować masÅ‚emimbirowym, tj.dwie Å‚yżeczki imbiru utrzeć z Å‚yżkÄ… deserowego masÅ‚a.588.GoÅ‚Ä™bie pieczoneGoÅ‚Ä™bie powinno siÄ™ wybierać tylko mÅ‚ode, bo stare sÄ… twarde.Poznać je można pobiaÅ‚ym miÄ™sie na piersiach; stare majÄ… piersi fioletowo sine.Oskubać je ostrożnie, abysiÄ™ skórka nie rozdarÅ‚a.Zaraz po zabiciu wÅ‚ożyć do zimnej wody na dwie godziny, apotem oczyÅ›cić wnÄ™trznoÅ›ci, wymyć, posolić i obÅ‚ożywszy plasterkami mÅ‚odejsÅ‚oniny, upiec w gorÄ…cym piecu, polewajÄ…c czÄ™sto masÅ‚em.GoÅ‚Ä™bie powinny siÄ™ piec30-35 minut.Podać do nich kompot, borówki lub saÅ‚atÄ™.589.GoÅ‚Ä™bie zamiast kwiczołówOczyszczone goÅ‚Ä™bie natrzeć z zewnÄ…trz i wewnÄ…trz przesianym jaÅ‚owcem,pozostawić, 2-3 dni w chÅ‚odnym miejscu, a przed upieczeniem posolić zawinąćkażdy w cienki plasterek sÅ‚oninki, obrumienić w rondlu na maÅ›le, a potempodlawszy trzema Å‚yżkami gÄ™stego bulionu, dusić je pod przykryciem przez dobrepół godziny.Wydać ze sÅ‚oninkÄ…, w której siÄ™ dusiÅ‚y, przekrojone na pół i poÅ‚ożone nagrzaneczce z buÅ‚ki usmażonej i uduszonej w piecu.Po wierzchu polać wÅ‚asnymsosem.590.Gęś nadziewanaGÄ™si można tak samo nadziewać jak indyka odciÄ…gnÄ…wszy przy podgardlu skórÄ™ odpiersi, aby byÅ‚o wiÄ™cej miejsca, a naÅ‚ożywszy farszem, zaszyć i piec.591 [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • centka.pev.pl
  •