[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.TECHNOLOGIA UPRAWY GROCHUGROCH: W Polsce uprawa grochu zajmuje niecałe 10 tys.ha.Na większą skalę uprawia się go w gospodarstwach wielkotowarowych, głównie na zaopatrzenie zakładów produkujących mrożonki i konserwy, kierowane zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport.Jego uprawa i zbiór są zmechanizowane.PRZYGOTOWANIE STANOWISKA: Stanowisko pod groch stanowiły gleby kompleksu pszennego dobrego.Przed orką przedzimową rozsiano nawozy fosforowe i potasowe.Orkę wykonanujemy pługiem półzawieszanym obracalnym.Pola po zaoraniu należy wyrównać, o stałej głębokości, skiby dołożone i dobrze pokruszone.Prawidłowo wykonana orka jesienna sprzyja gromadzeniu się zimą wody w głębszych warstwach gleby, w których rozwijają się później korzenie grochu.UPRAWA I SIEW: Wyrównanie powierzchni pola, pokruszenie wstępne brył i wymieszanie nawozu azotowego z glebą wykonujemy agregatem uprawowym.Głębokość pracy agregatu wynosiła 12 cm.Nasiona grochu wysiewamy siewnikiem pneumatycznym rzędowym, który najlepiej jak jest zagregowany z broną wirnikową oraz wałem zębatym.Celem pracy tego agregatu uprawowego jest rozdrobienie brył, spulchnienie gleby, nadanie jej pożądanej gruzełkowatej struktury oraz jej ugniecenie.Siewnik o pojemności zbiornika, np.1000 dm3 daje możliwości wysiewu nasion o wielkości od 2 mm do 20 mm ma automatyczne ustawienie ścieżek przejazdowych.OCHRONA: Bezpośrednio po siewie grochu, a także podczas wegetac­ji najlepiej jest prowadzić chemiczną walkę z chwastami oraz z chorobami i szkodnikami.ZBIÓR: Jednorazowy zbiór grochu przeznaczonego do przetwórstwa wykonujemy samojezdnym kombajnem [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • centka.pev.pl
  •